1500-luvun Meksikoa, ennen eurooppalaisten valloitusta, hallitsivat mahtava Aztecc-imperiumi. Tenochtitlán, sietyniminen kaupunki Texcocojärvellä, oli sivilisaation sydän ja Aztec-kulttuurin keskipiste. Kaupunki tunnettiin kirjavasta arkkitehtuuristaan, kehittyneestä hallintojärjestelmästä ja monimutkaisesta uskonnollisesta rituaalistaan.
Aztec-usko oli vahvasti juurtunut luontoon ja kosmokseen. He uskoivat lukuisia jumalia, joilla kukin vastasi tiettyjä luonnonilmiöitä tai ihmiskunnan aktiviteetteja. Aurinkojumala Huitzilopochtli oli ehdottomasti keskeisin jumala, jonka palvontaa pidettiin imperiumin vaurauden ja voiman avaimena.
Aztec-usko ei ollut pelkkä uskonnollinen järjestelmä, vaan se määritti myös heidän elämäänsä monilla tasoilla. Rituaalit, kuten ihrauksti, olivat osa uskonnollisista velvollisuuksista ja nähtiin välttämättöminä säilyttääkseen maailman tasapaino.
Tenochtitlánin valaistumisen ajatellaan alkavan espanjalaisten saavuttua Meksikoon vuonna 1519. Hernán Cortés johti armeijansa Uuden Maailman rannoille, tavoitteenaan löytää kultaa ja levittää kristinuskoa.
Espanjalaiset olivat teknisesti ja sotilaallisesti edistyneempiä Aztekeihin verrattuna, heillä oli esimerkiksi aseita ja ratsa, joita Azteekeilla ei ollut. Espanjalaisten saapuminen kuitenkin herätti myös pelkoa ja hämmennystä Aztec-yhteiskunnassa.
Monet Aztecit näkivät espanjalaisia myyttisinä olentoina tai jumalien lähettiläin. Cortés itse osasi käyttää tätä hyväksi ja esitti olevansa Quetzalcoatl, linnunjumala, jonka paluu oli ennustusten mukaan tulossa.
Tenochtitlánin Valaistumisen seuraukset: Uuden Maailman historiaan merkittävä käännekohta
Espanjalaisten saapuminen ja heidän kanssaan tuoman Euroopan tautien leviäminen johtivat lopulta Aztec-imperiumin romahtamiseen vuonna 1521. Tenochtitlán tuhottiin ja rakennettiin sen tilalle Meksiko City, joka on nykyään yksi maailman suurimmista kaupungeista.
Tenochtitlánin valaistuminen oli Uuden Maailman historiassa merkittävä käännekohta, sillä se aloitti Euroopan kolonialismia Amerikassa. Seurauksena oli lukemattomia kulttuurin ja kansojen tuhoutumisia sekä Amerikan alkuperäiskansan väestön lasku miljoonista muutamaan sataan tuhanteen.
Tenochtitlánin valaistumisen tragediasta voidaan oppia paljon kolonialismin synkemmistä puolista, mutta myös Aztec-kulttuurin ja heidän uskonnollisista käytäntöistä. Tämän tapahtuman muisteleminen on tärkeää ymmärtääksemme sekä Amerikan että Euroopan historiaa.