Avignonin Paavillinen Kautinen: 1309-1376; Ranskan Kuninkaan ja Katolisen Kirkon Välinen Valtaottelu

blog 2024-11-21 0Browse 0
Avignonin Paavillinen Kautinen: 1309-1376; Ranskan Kuninkaan ja Katolisen Kirkon Välinen Valtaottelu

Vuonna 1309, katolinen kirkko teki yhden historiansa merkittävimmistä muutoksista - paavinistuin siirtyi Roomasta Avignonin kaupunkiin Ranskassa. Tämä “Avignonin paavillinen kautinen”, kuten sitä kutsutaan, kesti peräti 67 vuotta ja oli merkittävä sekä poliittisten että uskonnollisten voimasuhteiden muutoksen kannalta.

Taustalla oli useita tekijöitä. 1300-luvun alussa Kirkko oli syvästi jakautunut sisäisiin kiistoihin, ja paavien valintaprosessi oli täynnä korruptiota ja poliittista manipulointia. Kuningas Filip IV Ranska uskoi hyötyvänsä paavin sijainnin muuttamisesta Avignonin, joka kuului tuolloin Ranskan kuningaskuntaan. Filip IV:n painostus ja uhkaukset vahvistivat päätöstä.

Avignonin kaupunki, jolla oli strateginen sijainti Rhône-joen varrella, houkutteli paaveja sen turvallisuudella ja rauhalla. Vuonna 1309 paavi Klemens V muutti Avignonin, mikä merkitsi vallan siirtymistä Roomasta Ranskan kuningas Philipiin käsille.

Tätä poliittista voittoa seurasivat laajat seuraukset:

  • Kirkko ja valtio solmittiin tiiviimmäksi sidokseksi: Paavinistuin Avignonissa vahvisti Ranskan kuninkaan valtaa Euroopassa, koska paavi oli nyt Ranskan kuningas Filippoon vaikutusvallan alaisena.

  • Kirkon arvostus ja legitiimiys heikkeni: Avignonin paavillinen kautinen loi epäilyksen ja kritiikin ilmapiirin kohtaan Kirkkoa. Kirkon uskottavuutta kyseenalaistettiin, kun se näytti olevan liian sidoksissa maallisen valtarakenteen kanssa.

  • Uusi hajaannus syntyi Kristinuskossa: Avignonin paavinistuin johti lopulta “länsimaiseen skisman” vuosina 1378-1417, kun kilpailevia paappeja valittiin sekä Roomaan että Avignonin.

Avignonin paavillinen kautinen oli monimutkainen tapahtumakokonaisuus, joka heijasti aikansa poliittisia ja uskonnollisia jännitteitä. Se oli käännekohta eurooppalaisessa historiassa, joka vaikutti merkittävästi kirkon ja valtion suhteen tasapainoon sekä kristinuskon sisäisiin hajaannuksiin.

Paavien ja Kuninkaiden Riita: 1309-1376

Paavi Vuodet Avignonissa Merkittäviä tapahtumia
Klemens V 1309-1314 Perusti Avignonin paavillisen hovin, vahvisti Ranskan kuningas Filipin vaikutusvaltaa
Johannes XXII 1316-1334 Kirjoitti teoksen “Beatae Virginis Mariae glorificationem”, vastusti Englannin kuninkaan Edvard III:n asemaa Skotlannissa
Benedictus XII 1334-1342 Uudistuksia kirkon hallinnossa, tuki Ranskan kuningaskunnan sotilasoperaatioita

Paavien ja Ranskan kuninkaiden välinen suhde oli monimutkainen. Kuninkaat odottivat paapeilta poliittista tukea ja vahvistusta valtakunnalleen, kun taas paavit yrittivät säilyttää kirkon itsenäisyyden ja vaikutusvallan Euroopassa.

Avignonin paavillinen kautinen nosti esiin näiden kahden voiman ristiriidat ja johti lopulta konfliktiin. Kuninkaat halusivat käyttää paavia poliittisiin tarkoituksiinsa, kun taas paavit vastustivat liikaa sekaantumista maallisiin asioihin.

Avignonin Perintö: 1376 ja sen jälkeen

Vuonna 1376 paavi Gregorius XI palasi Roomaan, mutta Avignonin paavillinen kautinen oli jättänyt pysyviä jälkiä Euroopan poliittiseen ja uskonnolliseen maisemaan.

Avignonin kautinen heikensi kirkon legitiimiyttä ja johti lopulta läntiseen skismaan. Se osoitti myös, että valta ja vaikutusvalta olivat jatkuvassa taistelussa keskenään, eikä mikään instituutio ollut täysin immuuni poliittisille manipulaatioille.

Vaikka paavinistuin palasi Roomaan, Avignonin perintö säilyi Euroopan historiassa muistuttajana siitä, että valta ja usko voivat olla ristiriidassa keskenään.

TAGS